Vandaag een interessante reportage op het consumentenprogramma ‘De Inspecteur’ met Sven Pichal op Radio 2, de best beluisterde radiozender in Vlaanderen betreffende Schone Kleren en de recente aankondiging van Bel&Bo om zich aan te sluiten bij de Fair Wear Foundation.

Je kan er hier vanaf min. 13 naar luisteren.

De kledingketen Bel&Bo maakte bij De Inspecteur bekend dat ze als eerste Belgische winkelketen hun kleding in Azië tegen eerlijk lonen en in goede arbeidsomstandigheden gaat vervaardigen. Dat doen ze door nu lid te worden van de Fair Wear Foundation, dat is een gerespecteerde internationale organisatie die kledingbedrijven bijstaat om op een duurzame manier te werk te gaan.

Bel&Bo is al een paar jaar bezig om de omslag naar eerlijke productie voor te bereiden. De fabrieken in onder meer India en Pakistan die voor hun werken worden een aantal keer per jaar bezocht. De komende jaren wil het bedrijf samen met de Fair Wear Foundation ook niet-rechtstreeks leveranciers aanzetten om eerlijker te produceren.

FAIR WEAR FOUNDATION
Volgens Sara Ceustermans van de Schone Kleren-campagne is de samenwerking met de Fair Wear Foundation heel belangrijk. De organisatie is een betrouwbare partner als het aankomt op eerlijke productie. Elk bedrijf dat lid wil worden van de Fair Wear Foundation moet kunnen aantonen dat ze samenwerken met eerlijke leveranciers, dat de arbeiders een eerlijk loon krijgen en dat de fabrieken veilig zijn.

Volgens Sara zijn eerlijke kleren ook niet per se duurder. De productieprijs ligt door de eerlijkere lonen en strenge voorwaarden wat hoger dan bij andere ketens maar de productie in de fabriek is maar een kleine factor. Transport en personeelskosten in de winkel bijvoorbeeld hebben een veel grotere impact. De hogere productiekost heeft dus geen invloed op de prijs van de kleren in de winkel.

Sara merkt wel op dat het heel moeilijk is om in de winkel eerlijke kleren te herkennen. Je kan als klant enkel afgaan op de prijs en die zegt natuurlijk niets over eerlijke productie.

Een ander artikel hierover hier.

Advertisements