Vandaag had ik het plezier om Jeanne Devos te ontmoeten, een beetje een levende legende die werkt met domestic workers in India. Zij is heel actief met de National Domestic Workers Movement (NDWM), een langstaande partner van WSM.

NDWM is een incontourable in Azië, en die heel actief zijn geweest om ook via het ILO een conventie af te sluiten rond Domestic Workers in 2011. We spraken af in Heverlee, in haar congregatie, net voor haar afspraak met de oogarts, om eens kennis te maken. Ze is duidelijk een beweginsgmens, en maakt duidelijk dat voor haar de prioriteit de nadruk moet liggen op de basis, het werk met de mensen, en dat al de paperassen, regeltjes en vereisten van ‘ontwikkelingssamenwerk’ daar maar een middel toe zijn. Zeker een aandachtpunt om mee te nemen, ons werk en steun mag de partners niet overmate belasten met reporting en papieren. Natuurlijk wel een evenwicht zoeken met transparentie en accountability.

We keken ook samen naar mijn gepland bezoek voor Indië, waar ik in juli ga langsgaan bij de verschillende partners.

Ik kijk echt uit naar die drie weken. Na al eens te zijn geweest bij de partners in Bangladesh en Nepal, is het hoog tijd dat ik de Indische partners, vijf op de tien partners toch, ook eens beter keer kennen. En daar zie ik dus zeker ook Jeanne terug!

Advertisements