« Ik heb er gisteren niet van kunnen slapen, die beelden van Rana Plaza bleven maar doordraaien in mijn hoofd. Dit was de meest beklijvende vorming die we ooit hebben gehad… » Zo evalueerde een militante van het LBC, verantwoordelijke van een grote winkelketen in België. Zestien militanten van zes ketens bekeken arbeidsomstandigheden in Azië van de kleren die hier verkocht worden. Een kritische blik op de situatie en informatie die wordt gegeven over ginds aan verkopers in ketens hier tijdens een vorming georganiseerd door LBC met de Schone Kleren campagne en Wereld Solidariteit.

De gelegenheid voor mij om als vertrekkende Azië coördinator ook eens te zien wat er allemaal gebeurt in de noordwerking van Wereld Solidariteit. Want naast de ondersteuning van partners en acties in het Zuiden, hecht WSM ook veel belang aan het werk in België en aan de internationale solidariteit. En de herdenking van de ramp in Rana Plaza een jaar later was de ideale gelegenheid om de handen in mekaar te slaan tussen het ACV/LBC en Schone Kleren/Wereldsolidariteit.


Naast drogere en technische aspecten, zoals internationale arbeidsconventies, werd er vooral veel aandacht besteed aan de menselijke kant. Wist je bijvoorbeeld hoeveel van het prijsticketje van een t-shirt van 29€ gaat naar het loon van kledingarbeidsters in het zuiden? 10% denk je misschien? Bekijk eens het onderstaande filmpje om het antwoord te weten….

Advertisements